Aszálykár bejelentése 2024

Az ügyfélszolgálatunkhoz beérkező kérdések alapján azt tapasztaljuk, hogy nem minden gazda van tisztában az aszálykárra vonatkozó tudnivalókkal, ezért összeszedtünk minden fontos információt, hogy segítsünk eligazodni aszálykár esetén.

Aszálykár bejelentése 2024

Az ügyfélszolgálatunkhoz beérkező kérdések alapján azt tapasztaljuk, hogy nem minden gazda van tisztában az aszálykárra vonatkozó tudnivalókkal, ezért összeszedtünk minden fontos információt, hogy segítsünk eligazodni aszálykár esetén.

Az aszálykár nem egy adott időpontban megtörtént káresemény, hanem egy hosszabb száraz periódus következménye. Emiatt a betakarítás előtt már jóval meg tudod ítélni, hogy károsította-e a területeket aszály.

💡
Aszálykár esetén a betakarítás előtt legalább 14 nappal jelezned kell felénka kárt!

Az aszálykár térítésnek feltételei vannak. Az agro.met.hu az OMSZ hivatalos oldala, ahol le tudod ellenőrizni, hogy a régiódban teljesült-e az aszály kritérium.

A biztosító is azt vizsgálja, hogy az OMSZ hivatalos oldalán aszálykár feltételei fennállnak-e. Ha a rendszer nem mutat aszályt, akkor a biztosító el fogja utasítani a kártérítés iránti kérelmet. Ha a rendszer szerint volt aszály, akkor fog bekövetkezni a helyszíni szemle

💡
Mi számít aszálynak? Az a természeti esemény, amelynek során a kockázatviselés helyén az adott növény vegetációs időszakában 30 egymást követő napon belül
a) a lehullott csapadék összes mennyisége a tíz millimétert nem éri el, vagy
b) a lehullott csapadék összes mennyisége a 25 millimétert nem éri el és a napi maximum hőmérséklet legalább tizenöt napon meghaladja a 31°C-ot

Aszály kártérítésnél elő kell készíteni az aktuális Egységes Kérelmet, mert a biztosító ellenőrizni fogja a károsodott növény referencia hozamait. Referencia érték 50%-a feletti károkat térít! A térítésre találsz egy példát itt.

Aszálykár bejelentése 2024

Rajtunk keresztül jelentsd be a károdat! Ez azért fontos, mert akkor tudunk róla, nyomon tudjuk követni a kárügyintézést és ha valahol megakad, segítünk.

Ha a biztosítónál közvetlenül jelented a kárt, nem fogunk róla tudni és akkor nem tudjuk nyomon követni, ha elakadna valamiért a folyamat.

Hogyan kapod meg a kártérítést aszálykár esetén?

A biztosító – előre egyeztetett időpontban – kárszemlét tart. Ekkor kimegy hozzád a kárszakértő és szemlézi a károsodott kultúrákat. Erről kárjegyzőkönyvet vesz fel. A károsodás becsült értékét közli veled, de a legtöbb esetben egyezségre is lehet jutni a biztosítóval. Ez azt jelenti, hogy ha neked egy kicsit más a véleményed a kár mértékéről, akkor azt nyugodtan jelezheted és megfelelően alátámasztva elérheted, hogy figyelembe vegye a biztosító. A jegyzőkönyvet alá kell írnod, ha megegyeztetek a felmérés eredményéről vagyis azt elfogadod az aláírásoddal. Utána a biztosító illetékes csoportja kiszámolja, mennyi kártérítés jár neked és néhány héten belül utalja a pénzt a bankszámládra. Ezért kell megadnod a bankszámlaszámodat még az elején, hogy zökkenőmentesebb legyen a kárkifizetés.

Mennyi az önrész?

Aszálykár esetén 50% üzemi szintű önrészt alkalmaz a biztosító. A kárral érintett növényed minden egyes tábláját meg fogják nézni és a végén kisúlyozzák az eredményt. Így a növényed teljes üzemi szintű károsodását fogják megállapítani. A kapott károsodás %-ból mindig levonnak 50%-ot, és ez jelenti az 50% üzemi szintű önrészt. Tehát, ha 70% a károsodás üzemi szinten, akkor 70-50=20%-ot fog a biztosító fizetni.

Kárenyhítés és biztosítás együtt

Nemcsak a növénybiztosításoddal vehetsz igénybe kártérítést, hanem az állami Kárenyhítési rendszer is adhat kárenyhítési juttatást aszály esetén.

A következő esetek lehetségesek:

  • Ha nincs növénybiztosításod, csak a Kárenyhítéshez fordulhatsz. Ebben az esetben az onnan adható összeget lefelezik.
  • Ha van növénybiztosításod, de nincs benne aszály kockázat (B vagy C csomag), akkor csak a Kárenyhítéshez fordulhatsz, de a biztosítás miatt nem fogják felezni az onnan adható összeget.
  • Ha van növénybiztosításod és van benne aszály kockázat (A csomag), akkor a biztosítótól és a Kárenyhítéstől is kaphatsz kártérítést.

Az Agrisk rendszere képes kiszámolni, hogy mennyi a referenciahozamod (ami az aszálykár számításának az alapja) és azt is, hogy mekkora kártól vagy jogosult kárenyhítési juttatásra.