Aszálykár - minden, amit tudni kell

Aszálykár - minden, amit tudni kell
Aszálykár

2022 Magyarországon a történelmi aszály éve volt. Több, mint ezer milliárd forintos aszálykár keletkezett, amelyre senki sem számított. Csak a búzánál több, mint 25% volt a terméskiesés országosan, és se a kukorica, se a napraforgó nem állt jobban. Mindez számtalan gazdát érintett, ebben a cikkben azokat a lehetőségeket mutatjuk meg, amellyel ezt a kárt megpróbálhatják kezelni.


De mi számít aszálykárnak?

Annak ellenére, hogy forróság és szárazság van, nem biztos, hogy definíciószerűen is megvalósul az aszálykár. A biztosítók meghatározása szerint az aszály: „Az a természeti esemény, amelynek során a kockázatviselés helyén az adott növény vegetációs időszakában 30 egymást követő napon belül a) a lehullott csapadék összes mennyisége a tíz millimétert nem éri el, vagy b) a lehullott csapadék összes
mennyisége a 25 millimétert nem éri el és a napi maximum hőmérséklet legalább tizenöt napon meghaladja a 31°C-ot)
” Forrás: az Agrár biztosító feltételei.


A biztosító azt vizsgálja, hogy az aszálykár feltételei fennállnak-e


A feltételek megvalósulása vizsgálható az interneten és a helyszínen is. Az interneten keresztül azt vizsgálják, hogy a megadott területen az Országos Meteorológiai Szolgálat adatai alapján volt-e aszálykár? ( Regisztrálj a oldalon és használd a szolgáltatást! ) Ha a rendszer nem mutat aszályt, akkor a biztosító el fogja utasítani a kártérítés iránti kérelmet. Ha a rendszer szerint volt aszály, akkor fog bekövetkezni a helyszíni szemle.


Milyen biztosítást kell kötni, ha aszálykárra is szeretnél térítést?

Csak az úgynevezett „A” típusú növénybiztosítások azok, amelyek tartalmazzák az aszály kockázatot. Ezek több, más kockázatot is tartalmaznak (a „szokásosakat, mint jég, tűz, vihar és néhány kevésbé szokásost, mint felhőszakadás, homokverés, stb.). Ezek a növénybiztosítások kerülnek a legtöbbe – viszont ezekre a legmagasabb az állami támogatás, amely akár az éves díj 70%-a is lehet.


Aszálykár bejelentése 2024

Milyen határidők vonatkoznak a kár bejelentésére és megállapítására?

Aszálykár bejelentése 2022


Két fontos határidő van az aszálykár bejelentésekor:


Ha kötnél biztosítást aszálykár ellen, akkor azt időben kell megkötnöd, mert csak akkor tudsz kárbejelentést tenni, ha már legalább 30 napja él a növénybiztosításod. Ez akkor jelenthet gondot, ha pl. a búzádra kötnél biztosítást, de május végén kötnéd meg és június elején már aratnál. Ekkor – hiába aszályos a búzád – a biztosító nem fog fizetni, mert nem telt el 30 nap a kötés és az aratás között. - a kárbejelentést az aratás előtt 14 nappal meg kell tenned – egyszerűen kell időt hagynod a biztosítónak arra, hogy ki tudja küldeni a kárszakértőt.

(Egyes biztosítóknál van lehetőség úgynevezett mintaterület meghagyására, ami azt jelenti, hogy a kár bejelentése után arathatsz, de egy 10x10m-es területet meg kell hagynod, hogy meg tudják vizsgálni a kárt.)

TIPP! Aszálykár bejelentéséhez az Egységes Kérelem letöltése (területalapú támogatás) és bemutatás szükséges.


Mennyi az önrész?


Aszálykár esetén 50% üzemi szintű önrész van. Ez azt jelenti, hogy a hozamkiesés mértékét nemcsak a károsodott táblákon vizsgálják, hanem a gazdaságod teljes területén. Tehát, ha van hat táblád, amelyből három teljesen tönkrement és hármat nem érintett az aszály, akkor nem 100% az aszálykárod, hanem kb. 50%, mert az aszállyal nem érintett táblák hozamát is beleszámolják a hozamveszteségbe.

Aszálykár kifizetése

Hogyan kapod meg a kártérítést aszálykár esetén?


A biztosító – előre egyeztetett időpontban – kárszemlét tart. Ekkor kimegy hozzád a kárszakértő és szemlézi a károsodott kultúrákat. Erről kárjegyzőkönyvet vesz fel. Az előzetes döntést már akkor közli veled – ha nem értesz egyet a kárszemle eredményével, azt már ekkor jelezned kell. Ha ekkor nem jelzed és megjegyzés nélkül aláírod a jegyzőkönyvet, akkor a biztosító úgy fogja venni, hogy
elfogadtad az eredményt. Utána a biztosító illetékes csoportja kiszámolja, mennyi kártérítés jár neked és pár napon belül utalja a pénzt a bankszámládra.

Mi fontos még a kártérítéssel kapcsolatban?


Az egyik az úgynevezett kármentességi kedvezmény. Ez gyakorlatilag egy fogadás a biztosítóval. Amikor megkötöd a biztosítást, abban fogadsz, hogy nem lesz károd. Ezért a biztosító előre 10-30% közötti kedvezményt ad a biztosítás díjából, tehát ennyivel olcsóbb számodra a védelem. És ha mégis kár ér, ezt a kedvezményt elveszítheted (általában el is veszíted, bizonyos esetekben nem) és vissza kell fizetned – ezért levonják a kártérítésből. A másik fontos szempont az, hogy ha részletekben fizeted a biztosítás díját, akkor a még ki nem fizetett részleteket is levonják a kártérítésből. Így a végén a kármentességi kedvezménnyel és még ki nem fizetett díjjal csökkentett kártérítést utalják a számládra.

Tovább

Agrisk - növénybiztosítási kalkulátor - Aszálykárra is