Teendők káresemény esetén

Szeretnénk felhívni a figyelmed néhány fontos tudnivalóra arra az esetre, ha növényeid káresemény érné.

Teendők káresemény esetén

Szeretnénk felhívni a figyelmed néhány fontos dologra arra az esetre, ha növényeid káresemény érné.

  1. Kár bejelentése: Azonnal értesítsd az Agrisket a káreseményről a Kárszemle oldalunkon található Kárbejelentés formula kitöltésével.
  2. Kárfelmérés: Várd meg a biztosító kárszakértőjének érkezését, aki felméri és dokumentálja a keletkezett kárt.
  3. Betakarítás: Csak a kárfelmérés után kezdd meg a termények betakarítását.
💡
Fontos, hogy semmiképpen se kezdd el betakarítani a terményeket addig, amíg a biztosító kárszakértője fel nem mérte a kárt!

A biztosító kárszakértője a “lábon álló” növényben fogja megállapítani a kár mértékét, nem rendez kárt mérlegelés után bemondott adatok alapján!

Ezeket a károkat a biztosítók kiemelten kezelik és elsőbbséget élveznek. Segítsd a munkájukat a gyors reakcióidővel, vedd fel a telefonod és figyeld az emaileket, várd a biztosító jelentkezését! A biztosítóknak kiemelten fontos, hogy a káreseményekről időben értesüljenek, hiszen csak így tudják biztosítani a kár pontos és korrekt felmérését, valamint a kárrendezés gyors és hatékony lebonyolítását.

Mindig legyél ott a kárfelmérésnél, mert a kárszakértőnek ki kell tudnia jutni a károsodott táblához. A helyszínre történő kijutás biztosítása a Te dolgod!

Viharkárok

  • a kalászosoknál és a repcénél szemkiverést, kalászletörést illetve becőletörést okoz, valamint az állomány oly mértékű megdőlését okozza, mely a termény betakarítását lehetetlenné teszi;
  • az ültetvények esetében termésleverést okoz;
  • kapás kultúrák esetében oly mértékű megdőlést, tányér-, vagy csőletörést okoz, mely a termény betakarítását lehetetlenné teszi.
💡
Jó tudni: A tudomásodra jutást követő 2 munkanapon belül meg kell tenned a viharkár bejelentését az Agrisk felé.

Aszály

Az aszálykár nem egy adott időpontban megtörtént káresemény, hanem egy hosszabb száraz periódus következménye. Emiatt a betakarítás előtt már jóval meg tudod ítélni, hogy károsította-e a területeket aszály.

💡
Aszálykár esetén a betakarítás előtt legalább 14 nappal jelezned kell felénk a kárt!

Az aszálykár térítésnek feltételei vannak. Az agro.met.hu az OMSZ hivatalos oldala, ahol le tudod ellenőrizni, hogy a régiódban teljesült-e az aszály kritérium.

💡
Mi számít aszálynak? 
Az a természeti esemény, amelynek során a kockázatviselés helyén az adott növény vegetációs időszakában 30 egymást követő napon belül
a) a lehullott csapadék összes mennyisége a tíz millimétert nem éri el, vagy
b) a lehullott csapadék összes mennyisége a 25 millimétert nem éri el és a napi maximum hőmérséklet legalább tizenöt napon meghaladja a 31°C-ot

Aszály kártérítésnél elő kell készíteni az aktuális Egységes Kérelmet, mert a biztosító ellenőrizni fogja a károsodott növény referencia hozamait. Referencia érték 50%-a feletti károkat térít! A térítésre találsz egy példát itt.

Kérdésed van?

Ha bármilyen kérdésed van a káresemény bejelentésével vagy a kárfelméréssel kapcsolatban, kérjük, vedd fel velünk a kapcsolatot velünk a +36 1 766 45 33 telefonszámon.