Ha aszály ellen biztosítanád növényeid, akkor itt az idő

Sajnos, ha az esőzések elmaradnak, kevés jóra számíthatunk: a csapadékhiány miatt, mára ismét az aszály veszélye fenyeget.

Ha aszály ellen biztosítanád növényeid, akkor itt az idő

Szakértők becslései szerint nagyjából 100 milliméter csapadék hiányzik az Alföld egyes régióiból (jelenleg Csongrád és Békés megyéből), de az ország más részein is aggasztó kezd lenni a már hetek óta halmozódó csapadékhiány.

Az időjárási viszonyok az elmúlt időszakban szokatlanul enyhe, de viszonylag csapadékos őszi és téli hónapokat hoztak, ami sok gazdának adott reményt, hogy a talaj nedvességtartalma elegendő lesz a következő évre nézve, és jó alapot nyújthat a 2024-es szántóföldi munkákhoz. A téli időszakban néhány helyen a csapadék túlzott mennyisége belvizes területeket is létrehozott, bár ezek a jelenségek elsősorban a Dunántúl egyes részein voltak megfigyelhetőek.

A hosszabb távú előrejelzések szerint míg az április a szokásosnál csapadékosabb és kissé melegebb lesz, májusban viszont már csak az ország nyugati fele kap az átlagosnál 5-10 mm csapadékkal többet.

Júniusban átlagos időjárásunk várható, míg a neheze július-augusztusban jön el: Északkelet-Magyarország mindkét hónapban 5-10 mm-rel a sokévi átlag alatt részesülhet csapadékban, míg az ország többi részében egy-egy ilyen nehéz hónap várható. 

Sajnos, ha az esőzések elmaradnak, kevés jóra számíthatunk: a csapadékhiány miatt, mára ismét az aszály veszélye fenyeget. Ez jelenleg az őszi vetésű gabonafélék, mint például a búza bokrosodását akadályozza, és nem ígér jót a tavaszi vetésű növények, mint a kukorica és a napraforgó szempontjából sem.

💡
Aszálykár: Az a természeti esemény, amelynek során a kockázatviselés helyén az adott növény vegetációs időszakában 30 egymást követő napon belül a) a lehullott csapadék összes mennyisége a tíz millimétert nem éri el, vagy b) a lehullott csapadék összes mennyisége a 25 millimétert nem éri el és a napi maximum hőmérséklet legalább tizenöt napon meghaladja a 31°C-ot.

A 2022-es történelmi aszály évében, a mezőgazdasági termelők mintegy 28 ezer káreseményt jelentettek be, melyek jogos kárigénye 50-70 milliárd forintot tehetett ki. A nagy károkat okozó rendkívüli szárazság számos termelő számára világossá tette, hogy miért érdemes növénybiztosítást kötni.

Ha aszály ellen biztosítanál, akkor már csak néhány napod maradt.

A növénybiztosítások megkötésének 2024. május 31. a határideje, azonban az időjárás változékonysága miatt az "A csomag", mely többek között az aszály kockázatára is kínál védelmet csak korlátozottan érhető el. Egyes biztosítók kukoricára és napraforgóra már csak egyedi bírálat alapján kötnek "A" csomagot, ezért javasoljuk, hogy ne hagyd az utolsó pillanatra a szerződést, mert előfordulhat, hogy a biztosítóknál már nem lesz megköthető a növényeidre a teljeskörű védelem.

⚠️
Csak akkor tudsz kárbejelentést tenni aszálykár esetén, ha már legalább 30 napja él a növénybiztosításod!

Ha kérdésed van, vagy segítségre van szükséged a növénybiztosítással vagy a kedvezményekkel kapcsolatban, hívd munkatársunkat a +36 1 766 45 33 – os számon!