Jégkár

A jégkárok szorosan összefüggenek a viharkárokkal és a tapasztalat azt mutatja, hogy a gyakoriságuk egyre inkább nő, ahogy halad előre a klímaváltozás.

Jégkár

A jégkárok szorosan összefüggenek a viharkárokkal és a tapasztalat azt mutatja, hogy a gyakoriságuk egyre inkább nő, ahogy halad előre a klímaváltozás.

A biztosítás szempontjából viszont külön kockázatot jelentenek, mit a vihar kockázat. A vihar kockázatról és annak kezeléséről egy itt olvashatsz.

Nem mindegy viszont, hogy a kár jégkár vagy jég nem esett, ezért „csak” viharkár. Mert ha nem esik jég, de a vihar tönkreteszi a termést, akkor a jégbiztosítás nem fog fizetni rá, csak akkor kapsz kártérítést, ha vihar kockázatra is van biztosításod.

Ebben a cikkben azokat a lehetőségeket mutatjuk meg, amellyel a jégkárt kezelheted.

De mi számít jégkárnak? És mi számít jégesőnek?

A jégkárnak több fajtája létezik, az Allianz feltételei így fogalmaznak:

Jégesőkár: a kockázatviselés helyén termesztett növényekben a jégeső miatt bekövetkezett olyan káresemény, amely a növénykultúrában hozamcsökkenést okoz.

Jégeső: szilárd halmazállapotú jégszemszemcsékből és azok képződményeiből álló csapadék.

Tőkiveréses jégesőkár: A növények tőállományának május 31. napjának 24:00 órájáig jégverés következtében előálló oly mértékű kipusztulása, amely kiszántást tesz szükségessé. Súlycsökkenéses jégesőkár: növények termésében jégverés következtében keletkezett, súlycsökkenésben megnyilvánuló termésveszteség.

Minőségi jégesőkár: a súlycsökkenéses jégesőkár fedezet kiegészítéseként az ültetvények termésében jégverés miatt bekövetkezett minőségi értékcsökkenés, mely az ajánlat mellékletét képező záradék alapján pótdíj ellenében térül.

A kockázatviselési időszak: függ attól, hogy melyik fajta jégkárról beszélünk és milyen növényekre vonatkozik, szántóföldi növényekre vagy ültetvényekre? Ezeket az időpontokat és szabályokat a biztosítási feltételek szabályozzák, de munkatársaink is szívesen felvilágosítást adnak róla.

( Forrás: Allianz biztosító növénybiztosítási feltételei )

Kár esetén a biztosító azt vizsgálja, hogy a jégkár feltételei fennállnak-e

A feltételek megvalósulása vizsgálható az interneten és a helyszínen is. Az interneten keresztül azt vizsgálják, hogy a megadott területen az Országos Meteorológiai Szolgálat adatai alapján volt-e jégkár? ( Regisztrálj a  oldalon és használd a szolgáltatást! )

Akkor volt jégeső, ha a jelenség megfigyelhető volt.

Lehetőséged van egy adott napra, de akár egy adott időszakra is keresni. Akár azt is le tudod kérdezni, hogy például 2022-05-01 és 08-31 között, tehát kb. egész nyáron mikor volt jégeső egy adott településen?

Van benne térképes kereső is, amikor az egész ország területén kereshetsz egy adott időjárási jelenségre, egy adott időszakban. De külön településre is kereshetsz.

A másik szempont az, hogy a kockázatviselés feltételei alapján mikor történt a viharkár? Belefér-e az adott növényre vonatkozó viharkár kockázatviselési idejébe, amit a feltételek tartalmaznak.

Növénybiztosítások jégkárra

Akár „A” típusú, akár „B” típusú, akár „C” típusú növénybiztosítást kötsz,  mindegyik tartalmazza a jég kockázatot.

Az „A” típusú kerül a legtöbbe – viszont erre a legmagasabb az állami támogatás, amely akár az éves díj 70%-a is lehet. (Itt még 8 kockázatot kapsz a jég mellé).

A „B” illetve a „C” típusú növénybiztosítás is mindenképpen tartalmazza ezt a kockázatot. Ez olcsóbb, de alacsonyabb állami támogatást is kapsz rá, minimum az éves díj 40%-át, amely lehet akár 70%-is, mint az „A” csomagnál. Ha nem „A” csomagot kötsz, akkor csak tűz és vihar kockázatra biztosíthatsz, mindkettőre vagy külön-külön, ez növénytől és biztosítótól függ.

Jégkár bejelentése 2023

Milyen határidők vonatkoznak a kár bejelentésére és megállapítására?

Fontos határidők jégkár bejelentésére

A tudomásodra jutást követő két munkanapon belül meg kell tenned a kárbejelentést. Ezt megteheted online, az Agrisk Kárbejelentőn keresztül is. Azért jobb, ha nálunk jelentesz kárt, mert akkor tudunk a károdról, tudunk segíteni és tudunk tanácsot adni, ha szükséges. Ha közvetlenül a biztosítónak jelented a kárt (amit megtehetsz természetesen), akkor nem fogunk tudomást szerezni a károdról és nem tudunk segíteni.

Fontos tudnod még, hogy létezik türelmi idő az egyes biztosítások megkötésekor. Ez azt jelenti, hogy attól a naptól számítva, hogy weboldalunkon leadod a megrendelésedet, nem azonnal kezdődik a biztosító kockázatviselése, hanem kicsit később. (A következő nap 12 órájától számítva például, de van, ahol 5 nap a türelmi idő). És a türelmi idő alatt történt károkra nem fizet a biztosító – ezért sem érdemes halogatnod a biztosítás megkötését.

Mennyi az önrész?

Alapesetben a jégkár önrésze úgynevezett a szerződésben meghatározott levonásos vagy abszolút önrész. Ez általában 5-10% között van, biztosítója válogatja. Az abszolút és a levonásos önrész között az a különbség, hogy az abszolút önrész esetén a teljes biztosítási összeg adott százalékét levonják a kártérítősből (pl. ha 5% az abszolút önrész, és van egy 30%-os jégkár, akkor levonják a biztosítási összeg 5%-át, így csak 25% térül.) A levonásos önrésznél pedig a kár bizonyos százalékát vonják le (pl. ha 10% a levonásos önrész és 30% a jégkár, akkor a 30% 10%-át vonják le, tehát 27%-ot térít a biztosító). Kisebb károknál a levonásos, nagyobb károknál az abszolút önrész az előnyösebb.

Súlycsökkenéses és minőségi jégkárok esetén máshogy számolja a biztosító az önrészt, ennek módja feltételekben megtalálható.

Jégkár kifizetése

A biztosító – előre egyeztetett időpontban – kárszemlét tart. Ekkor kimegy hozzád a kárszakértő és szemlézi a károsodott kultúrákat. Erről kárjegyzőkönyvet vesz fel. Az előzetes döntést már akkor közli veled – ha nem értesz egyet a kárszemle eredményével, azt már ekkor jelezned kell. Ha ekkor nem jelzed és megjegyzés nélkül aláírod a jegyzőkönyvet, akkor a biztosító úgy fogja venni, hogy elfogadtad az eredményt. Utána a biztosító illetékes csoportja kiszámolja, mennyi kártérítés jár neked és pár napon belül utalja a pénzt a bankszámládra.

Mi fontos még a kártérítéssel kapcsolatban?

Az egyik az úgynevezett kármentességi kedvezmény. Ez gyakorlatilag egy fogadás a biztosítóval. Amikor megkötöd a biztosítást, abban fogadsz, hogy nem lesz károd. Ezért a biztosító előre 10-30% közötti kedvezményt ad a biztosítás díjából, tehát ennyivel olcsóbb számodra a védelem. És ha mégis kár ér, ezt a kedvezményt elveszítheted (általában el is veszíted, bizonyos esetekben nem) és vissza kell fizetned – ezért levonják a kártérítésből.

Ha részletekben fizeted a biztosítás díját, akkor a még ki nem fizetett részleteket is levonják a kártérítésből. Így a végén a kármentességi kedvezménnyel és még ki nem fizetett díjjal csökkentett kártérítést utalják a számládra.

A másik fontos szempont az, hogy ha részletekben fizeted a biztosítás díját, akkor a még ki nem fizetett részleteket is levonják a kártérítésből. Így a végén a kármentességi kedvezménnyel és még ki nem fizetett díjjal csökkentett kártérítést utalják a számládra.

Kalkulálj díjat jégkárra online.