Ültetvényesek figyelem!

A tavaszi fagykár egyre több gazdát érint, lépj most. 

Ültetvényesek figyelem!

Fontos határidő közeledik

Vészesen közeleg az első fontos határidő az ültetvénnyel rendelkező gazdák számára: 2024. március 15. Eddig lehet tavaszi fagyra biztosítást kötni, ezért hasznos mielőbb online kalkulációt végezni, és az Agrisk felületén azonnal megkötni a szerződést.

Ha a kárenyhítésből is remélsz fagykárra kifizetést, akkor most érdemes legalább egy jégbiztosítást kötni, mivel az állami Kárenyhítésben nincs dátumhoz kötve a tavaszi fagy! Fenológiai érés számít, a téli nyugalmi időszak után. Ez a hetek óta tartó enyhe időjárás miatt már számos helyen bekövetkezett.

Az is fontos, hogy meglegyen minél előbb minimálisan a jégbiztosításod, mielőtt fagy érné az ültetvényed, illetve a megkötött biztosításnak legalább az első díjrészlete be legyen fizetve.

Ha nem lépsz időben, lefelezi a Kárenyhítés a juttatásod!

Fagykár

Míg a fagy ősztől tavaszig tartó időszakban természetes jelenségnek számít hazánkban, addig a tavaszi fagykár, amely terméscsökkenést vagy akár terméselmaradást is okoz, egyre gyakrabban előfordul a hazai gyümölcsösökben és egyéb területeken is. A fagykár mértékét nemcsak a fagy erőssége és tartama határozza meg, hanem az, hogy a növény milyen állapotban és milyen fejlődési, fenológiai fázisban van éppen. Fagy esetében téli, tavaszi és őszi fagyról lehet beszélni, de a klímaváltozás miatt hazánkban a téli fagykárok mennyisége és jelentősége egyre minimálisabb, ezzel szemben a tavaszi fagykár egyre több gazdát érint. 

Egy tanulmány szerint korábbra tolódnak Magyarországon a klímaváltozás miatt az utolsó tavaszi fagyok. Korábban éled a természet, így nagyobb eséllyel találkozik össze a sérülékenyebb fenológiai állapotban lévő növény a szokásos fagy jelenségekkel.  És ez a trend komoly veszélyforrást jelent a mezőgazdasági termelők számára. Az emberi tevékenység hatására kialakult éghajlatváltozás az oka annak is, hogy az utolsó tavaszi fagy napja országos átlagban egy héttel előrébb tolódott, és ezért változott meg számottevően a tavaszi növényfejlődés időszaka is Magyarországon.

💡
A fagykár megállapításához nem elég, hogy fagypont alatt van a hőmérséklet, a biztosítók nagyon pontosan meghatározzák, mi számít annak és mi nem. A talajszinttől számított 2 méteren mért - 2 C fok a határ. Azt érdemes tudni, hogy csak az úgynevezett „A” típusú növénybiztosítások azok, amelyek tartalmazzák a fagy kockázatot.

Kalkulálj díjat és kösd meg most: