Biztos, ami biztosított

A labilisabb pénzügyi helyzetekben mindenkinek arra kell törekednie, hogy az elvetett vetőmagból biztos termés, biztos bevétel legyen. Fel kell készülni arra is, hogy ezt a tervet semmiféle környezeti, időjárási esemény ne húzza keresztbe.

Biztos, ami biztosított

Így csökkentsd a termelés kockázatát!

Európa-szerte gazdatüntetésektől hangosak az utcák, mert bár különböző okok miatt, de mindenhol csökkentek a gazdálkodók bevételei. A labilisabb pénzügyi helyzetekben mindenkinek arra kell törekednie, hogy az elvetett vetőmagból biztos termés, biztos bevétel legyen. Fel kell készülni arra is, hogy ezt a tervet semmiféle környezeti, időjárási esemény ne húzza keresztbe. Mutatjuk, hogyan biztosíthatjuk be magunkat, hogyan csökkenthetjük a kockázatokat úgy, hogy a végén mindenképpen pozitív legyen a szaldó.

A bizonytalanság világában élünk, és az élet számtalan területe kívül esik az irányításunkon. Ez alól az agrárium sem kivétel, ahol világjárványok, és természeti katasztrófák veszélyeztetik a termést, ezzel a pénzügyi stabilitást. A jelenlegi helyzetben, amikor a magas infláció és többszörösére emelkedett inputanyag árak nehezítik a rentábilis gazdálkodást, érdemes az elérhető, felénk nyújtott biztonsági kapaszkodókat elfogadni. 

A vihar és fagykárok, aszályok, jég-, vagy a kártevők és betegségek nincsenek tekintettel a mezőgazdasági termelők bankszámláira és megtakarításaira. Akár a teljes termés is megsemmisülhet egy-egy ilyen káresemény során, amivel a gazdák és családjaik boldogulása, megélhetése kerülhet veszélybe.

A mezőgazdasági biztosítás kitűnő lehetőség az ilyen természeti csapások miatt elszenvedett veszteségek csökkentésére.

Van egy nagyon jó mondás, miszerint:

a mezőgazdasági biztosítás mindaddig nem fontos, amíg nincs rá szükség”

...és akkor már késő észbe kapni, amikor annak védelmét szeretnénk igénybe venni. Egy okos és gondos gazda tehát előre gondolkodik, és már szezon kezdetén, a vetések idején gondol arra, hogyan védheti meg magát és növényeit a természeti csapásoktól. Különösen fontos ez pl. azon termelők esetében, akik egy lábon állnak, akiknek a szántóföldi növénytermesztés adja a bevételük egészét vagy nagy részét.

A tavasz nemcsak a természet ébredésének, a mezőgazdasági munkák megkezdésének az ideje, de az idei növénybiztosítások megkötésének és megújításának időszaka is egyben. 

Sok gazdában persze felmerülhet a kérdés, hogy érdemes-e erre költeni? Vagy: van-e erre keret a gazdaság költségvetésében? 

A jelenlegi gazdasági környezetben az egészen biztosan nem jó válasz, ha valaki egyáltalán nem köt biztosítást, vagy csak minimális díjjal a legkisebb területet biztosítja, mert mindkét döntés hosszú távon garantáltan negatív pénzügyi következményekkel jár.

Jó hír a gazdálkodóknak, hogy a védelemért nem is kell olyan mélyen a zsebükbe nyúlni, hiszen a biztosítási díj esetén igényelhetnek állami támogatást is, ami akár a biztosítási díj 70%-át fedezheti. Díjtámogatott mezőgazdasági biztosításokat a mezőgazdasági és vidékfejlesztési támogatási szervnél regisztrált mezőgazdasági termelő kaphat. Ehhez csak annyit kell tenni, hogy az Egységes Kérelmedben az állami támogatást meg kell jelölni, így automatikusan, mindenféle pályázat vagy elbírálás nélkül megkapja az ügyfél a támogatást.

Az állami támogatás a „Kárenyhítés/Biztosítási díjtámogatás” fülön igényelhető akár szerződéskötést megelőzően is.

Több okból sem érdemes sokáig gondolkodni a biztosítás megkötésén, hiszen egyrészt ha az adott területen betelik a biztosító által meghatározott keret, nem kötnek több biztosítást. 

Ültetvényesek figyelem! 

Vészesen közeleg az első fontos határidő: március 15. Tavaszi fagyra csak eddig lehet biztosítást kötni, ezért hasznos mielőbb online kalkulációt végezni, és az Agrisk felületén azonnal megkötni a szerződést. Az is fontos, hogy meglegyen minél előbb minimálisan a jégbiztosításod, mielőtt fagy érné az ültetvényed. Ha nem lépsz időben, lefelezi a Kárenyhítés a juttatást.

Minél gyorsabban lépsz, annál jobban jársz. A biztosítás díja fix, ezért nem lesz olcsóbb, ha később kötöd- viszont drágább lehet és később fog védeni ugyanaz a biztosítás.

Számos lehetőség van arra, hogy jó áron tudjunk biztosítást kötni. Pénzt takaríthatunk meg a mezőgazdasági növénybiztosításon, ha több típusú kockázatot összekapcsolunk, ha növeljük az önrészt, vagy ha beszélünk egy biztosítási tanácsadóval a kedvezmény lehetőségekről, illetve ha igénybe vesszük a fentebb említett állami díjtámogatást.

Kalkulálj most!

Az Agrisk kalkulátorával most 2 perc alatt díjat mutatunk több biztosítóra is. Miután kalkuláltál, 24 órán belül vagy a következő munkanapon szakértő munkatársunk felhív és pontosítjuk az igényeidet, megvizsgáljuk, milyen kedvezmények adhatók – igyekszünk megtalálni számodra a legmegfelelőbb növénybiztosítást.