Bejelentették a "Kertészetek korszerűsítése" pályázatot

Bejelentették a „Kertészetek korszerűsítése, üvegházakhoz, hűtőházakhoz kapcsolódó, és postharvest fejlesztések támogatását.

Bejelentették a "Kertészetek korszerűsítése" pályázatot

Bejelentették a „Kertészetek korszerűsítése, üvegházakhoz, hűtőházakhoz kapcsolódó, és postharvest fejlesztések támogatása” (KAP - RD01a-RD01c-1-24) pályázatot, melynek célja a növényházi termesztő kapacitás növelése, a termesztő felület növelése és a meglévő üveg- és fóliaházak korszerűsítése, valamint az  energiafelhasználás javítása is.

Mindezt innovatív, környezetbarát termesztési és termelési technológiák elterjesztésével tervezik megvalósítani.

Milyen területekre fókuszál az új kertészeti pályázat?

Két célterületre bontották a pályázatot, az 1. célterület a kertészeti ágazat fejlesztését szolgáló beruházások támogatása, erre 30 milliárd Ft a keretet különítettek el.

A 2. célterület pedig a fejlesztéseken belüli zöld beruházások támogatása, amelyre 20 milliárd Ft keret jut. Előleg is igényelhető a meghatározott támogatási összeg legfeljebb 25%-áig, vagy 500 millió forintig, azonban fontos, hogy a pályázónak legalább az igényelt előleg mértékével megegyező összegű önerővel rendelkeznie kell.

💡
Fontos, hogy a megvalósítandó megújuló energiaforrást hasznosító berendezés termelési kapacitása nem haladhatja meg az adott hely fogyasztásának kielégítéséhez elegendő fogyasztást.

A pályázat az alábbi tevékenységek finanszírozására fordítható

  • új építésű üveg- vagy fóliaborítású növényház létesítése, bővítése, korszerűsítése
  • új hűtőkamrák, hűtőkonténerek, hűtőházak, hűtőtárolók létesítése, beszerzése, korszerűsítése
  • hűtőházakhoz, üvegházakhok kapcsolódó eszközök (pl, fűtési, hűtési és használati meleg víz rendszerek korszerűsítése
  • napelemek alkalmazása
  • geotermikus energia hasznosítása
  • növényházi művelő eszközök beszerzése
  • új építésű szociális és kiszolgáló helyiségek létesítése
  • áruszállításra használható szállító járművek beszerzése
  • üzemen belüli anyagmozgatás gépei
  • telepi közlekedő utak, térburkolat, kerítés, csapadékelvezető, közműcsatlakozások
  • hídmérleg kialakítása, munkásszállás céljára beszerzett lakókonténer
  • vagyonvédelem gépeinek, eszközeinek a beszerzése
  • egyedi azonosítóval ellátott, legalább 1,2 X 8 X 7,6m méretű konténerek beszerzése

Kik pályázhatnak?

Olyan magyarországi mezőgazdasági termelők, gyógynövény termesztők igényelhetnek támogatást, akik

  • a támogatási kérelem benyújtását megelőző,– vagy amennyiben erre vonatkozóan nem rendelkeznek adatokkal, akkor az azt megelőző – teljes lezárt üzleti évben legalább 10.000 euró STÉ* üzemmérettel rendelkeznek.
  • és ekkor az árbevételük legalább 40%-a mezőgazdasági tevékenységből származott,
  • továbbá kizárólag a gyógynövénytermesztők esetében kritérium, hogy a tevékenységüket legalább 3 termeltetési és/vagy felvásárlási szerződéssel igazolt partner közreműködésével kell megvalósítaniuk.

* STÉ üzemméret kalkulátort a NAK weboldalán találhatunk.

Mennyi pénzre lehet pályázni?

Az igényelhető támogatás minden esetben legfeljebb 5 milliárd Ft vissza nem térítendő támogatás. A támogatási intenzitás 50-85%, azaz a pályázó által megvalósítandó projekt költségeinek 50%-től 85%-áig terjedő részét fedezi a támogatás. Más szóval, ha egy projekt teljes költsége 100 ezer euró, akkor a támogatás összege 50 ezer eurótól (50% intenzitás) 85 ezer euróig (85% intenzitás) terjedhet.

A pályázatban előleg is igényelhető, meghatározott támogatási összeg legfeljebb 25%-áig, vagy 500 millió forintig.

Fontos, hogy a pályázónak legalább az igényelt előleg mértékével megegyező összegű önerővel rendelkeznie kell.

Mikor indul a pályázat?

🚀
2024. július 24-től forráskimerülésig lehet pályázni.

Szeretnél pályázni?

Felkészült pályázatnak van a legjobb esélye nyerni és ehhez idő és odafigyelés szükséges. Ha számodra érdekes a fenti pályázatot, akkor ne várj tovább, jelentkezz és kezd el a felkészülést már most, a megjelenésük előtt.

Első lépés: Ingyenes előminősítés

Az Agrisk és a Gordius Kft. együttműködésében most lehetőség nyílik ügyfeleink számára a kertészetek számára kiírt pályázatok díjmentes előminősítésre, ahol megvizsgáljuk a gazdaságod körülményeit és összevetjük a pályázat követelményeivel. Már a legelején hatékonyan megállapítjuk, hogy mivel javíthatjuk az esélyeid. Jelentkezz a lap alján található formulával.

További szolgáltatásaink

A sikeres előminősítést követően a Gordius Kft. szaktanácsadói igény szerint segítenek neked a pályázat benyújtásában, és sikeres pályázat esetén a támogatásában.

  1. Felkészítés: Megismertetünk a pályázat pontos részleteivel, a későbbi teendőkkel és a kötelező vállalásokkal, ezáltal biztosan tudsz döntést hozni. Ezután felkészítünk a pályázatra úgy, hogy a lehető legtöbb pontot kaphasd, így nagyobb eséllyel nyerheted el támogatást
  2. Pályázatírás: Szakértő pályázatíróink előkészítik a dokumentumokat és anyagokat, megírják a pályázatot és folyamatosan figyelemmel kísérik a változásokat.
  3. Támogatás, adminisztráció: Nem hagyjunk magadra a pályázat megnyerését követően sem! Akár a fenntartási időszak végéig nyomon követjük a pályázatot, elvégezzük az időszak szükséges adminisztratív munkáit és segítünk a a helyszíni ellenőrzésekben is. 

Az itt látható szolgáltatás-csomag egyedi Megbízási díj és Sikerdíj ellenében vehető igénybe.


Jelentkezz

Ha a pályázat felkeltette az érdeklődésed, akkor töltsd ki az alábbi érdeklődési célú jelentkezést, melyet követően telefonon tájékoztatunk a további részletekről és díjmentesen elvégezzük az előminősítésed az adott pályázatra.

Jelentkezz most és emailben elküldjük számodra a teljes 2024-es mezőgazdasági pályázatok listáját a megjelenési dátumokkal együtt!

Kérjük, vedd figyelembe, hogy a pályázati lehetőségek részletei változhatnak, ezért javasoljuk, hogy mindig tájékozódj a legfrissebb információkról a pályázatok hivatalos forrásain keresztül.