Már beadhatók az Egységes Kérelmek

2024. április 10-én megnyílt az Egységes Kérelem benyújtási lehetősége, mely fontos lépés a mezőgazdasági támogatások igénylésében.

Már beadhatók az Egységes Kérelmek

2024. április 10-én megnyílt az Egységes Kérelem benyújtási lehetősége a Magyar Államkincstár online felületén, mely fontos lépés a mezőgazdasági támogatások igénylésében. Az online platformon keresztül történő beadásra számos támogatási forma érhető el, beleértve a növénybiztosítások állami díjtámogatását is, amely akár a biztosítási díj 70% -át is fedezheti. 

Mit kell tenni az állami díjtámogatott növénybiztosításhoz?

Ügyelj arra, hogy az Egységes Kérelem kitöltésekor a „Kárenyhítés/Biztosítási díjtámogatás” fülön az állami támogatásra az "igen" lehetőséget jelöld meg és így automatikusan megkapod a díjtámogatást, mindenféle pályázat, vagy elbírálás nélkül. Az itt beadott igénylés egyúttal kifizetési igénylésnek is minősül.

💡
Még ha nem is tervezel egyelőre növénybiztosítást kötni, akkor is azt javasoljuk, hogy jelöld be, hogy kéred az állami támogatást, mivel ez nem kötelez a biztosítás megkötésére.

Mikor fizetik az állami díjtámogatást?

Az állami támogatás nélküli díjnak rendelkezésedre kell állnia, mivel a támogatás összegét a Magyar Államkincstár fogja (vissza)utalni, várhatóan 2024 decemberében, vagy 2025 elején.

Milyen határidőkre kell figyelni?

A határidők szigorúak, ezért fontos, hogy időben és pontosan nyújtsd be a kérelmet. A beadásra 2024. április 10-től 2024. június 10-ig van lehetőség.

Az állami támogatás és a kárrendezés szempontjából az is fontos, hogy a biztosítás teljes díját október 31.-ig kifizesd a biztosítónak.

Egységes kérelem változások, új támogatási formák

Az idei évben fontos változások lépnek életbe az Egységes Kérelem beadásának folyamatában. Az előző évekhez képest új támogatási formák jelentek meg, amelyeknek megfelelően a dokumentáció és adatszolgáltatás is módosul. Emellett az elektronikus kapcsolattartás kötelezővé válik, így a döntéseket és dokumentumokat is elektronikus úton kapják majd meg a kedvezményezettek.

Az egységes kérelemmel kapcsolatos könnyítések és új szabályok mellett fontos kiemelni az ökológiai jelentőségű másodvetések súlyozási tényezőjének változását, valamint az egyszerűsített ellenőrzési rendszer bevezetését az 5 hektár alatti földterülettel rendelkező gazdák számára. Ezek az intézkedések a termelők számára könnyebbséget jelenthetnek a bürokratikus folyamatokban.

Csak beadott Egységes kérelemmel lehet biztosítást kötni?

💡
Nem. Fontos megérteni, hogy a biztosítási védelem szempontjából kockázatos lehet várni az Egységes Kérelem beadására és nincs is szükség rá.
  • Kockázatos, mert a káresemények a növényed kelését követően bármikor bekövetkezhetnek.
  • Aszály esetén például van egy olyan szabály, hogy legalább 30 napja kell biztosításodnak lennie ahhoz, hogy kárt jelenthess.
  • Szükségtelen várakozni, mert a megadott területeid a benyújtott Egységes Kérelem adatai alapján később pontosításra kerülnek.

Kalkulálj magadnak növénybiztosítást

Köss állami díjtámogatott növénybiztosítást május 31-ig. Kalkulálj az Agrisk portálon, hasonlítsd össze a biztosítók ajánlatát és köss online!

Ha kérdésed van az állami támogatással, vagy a növénybiztosítással kapcsolatban, hívd ügyfélszolgálatunkat a +36 1 766 45 33 -as számon, és kollégáink szívesen segítenek.