Gazdaszemmel a növénybiztosításról

A kialakult piaci környezet, mint a magas input anyag árak és a beszakadt értékesítési árak miatt, még fontosabbá vált, hogy az utolsó búzaszemet is megvédhessünk

Gazdaszemmel a növénybiztosításról

Most, hogy tavasziasabbra fordult az időjárás és lassan megkezdődik a vetés időszaka, egyre inkább felmerül a kérdés a mezőgazdasági termelők körében: mit tehetnek annak érdekében, hogy a termésüket biztonságban tudhassák, mivel az időjárás egyre kiszámíthatatlanabb?

A 2022-es történelmi aszály évében, a mezőgazdasági termelők mintegy 28 ezer káreseményt jelentettek be, melyek jogos kárigénye 50-70 milliárd forintot tehetett ki. A nagy károkat okozó rendkívüli szárazság számos termelő számára világossá tette, hogy miért érdemes növénybiztosítást kötni.

Sajnos a kialakult piaci környezet, mint a magas input anyag árak és a beszakadt értékesítési árak miatt, még fontosabbá vált, hogy az utolsó búzaszemet is megvédhessünk, ha másnem pénzügyileg.

Schmidt József nem szeret hazárdírozni

Schmidt József, szigetbecsei szántós gazdálkodónk osztotta meg velünk növénybiztosítással kapcsolatos gondolatait. Elmondása szerint a biztosítás nélküli gazdálkodás olyan, mintha hazárdjátékot játszana valaki. 

SJ: “Aki nem köt biztosítást, az kockázatot vállal a természeti csapások, mint például a jég vagy a viharok miatt bekövetkező károkra. Ezek az események komoly veszteségeket okozhatnak, amelyekből csak nehezen lehet talpra állni a következő évben. “

A szántós gazda kiemelte az állami támogatás fontosságát, amely jelentősen csökkentheti a biztosítási költségeket. Tapasztalatai szerint az osztrák Agrár biztosítóval való együttműködés során a 2022-es aszály idején gyorsan és precízen zajlott a kárrendezési folyamat, így sikerült ellensúlyozni a károk által okozott veszteségeket.

A növénybiztosítás bevezetése óta Schmidt József biztonságosabbnak érzi a növénytermesztést, legalábbis az időjárás miatt. Meggyőződése, hogy aki nem akar nyugtalanul aludni a nyári viharok miatt, annak érdemes biztosítást kötnie. 

SJ: “ Nem bántam meg, ez egy jó befektetés. “

Egy családi gazdaság életéből: Ficzere József a növénybiztosításról

Ficezere József családi gazdaságát vezeti Jászboldogházán 40 hektáros területen.

FJ: Amikor még nem kötöttünk növénybiztosítást, akkor nagy idegeskedéssel járt ha jött nyáron egy fekete felhő. A községtől távol vannak a földjeim, így ki kellett menni megnézni, hogy mi fog történni a terményekkel.
Aratás előtt 8-10 millió forintom van a földben, biztosítás nélkül nagyon nagy rizikót vállalnánk, nem engedhetem meg magamnak, hogy elbukjam ezt az összeget.

Ficzere József kiemelte, hogy ő már akkor meg szokta kötni a biztosítást mielőtt a földbe kerül a növény, mert vetéskor és talajmunkák során már nincs ideje foglalkozni vele.

Hogyan spórolhatunk a biztosításon?

A növénybiztosítás nem csupán az akár 70%-os állami díjtámogatás révén nyújt könnyebbséget a gazdálkodók számára, hanem számos más kedvezmény mellett rugalmas részletfizetési lehetőséget is kínál.  A részletfizetési opciók lehetővé teszik, hogy a biztosítás díját kényelmesen el lehessen osztani 3-4 részre, minimalizálva ezzel a gazdasági terheket és eltolva a díjfizetést az év második felére, amikor már a termény ára a zsebünkben van.

Emellett az Agrisk szakértői személyre szabott kedvezményeket kérnek a termelők részére, miután megismerték a gazdaság összetételét és az igényeket.  

Hogyan kezdjem el?

Kezdj azzal, hogy az Agrisk növénybiztosítási kalkulátorával megadsz a gazdaságodról néhány adatot, mint hogy mely növényeid kárát szeretnéd kifizettetni a biztosítóval, mekkora területről van szó és persze hogy milyen károktól tartasz. 2 perc alatt díjat kalkulálhatsz magadnak, ami azt mutatja meg, hogy nagyjából mekkora összeget kell fizetned a biztonságért. Több biztosító ajánlatát is megtekintheted, összehasonlíthatod és kérdezhetsz szakértőinktől, akik segítenek pontosítani az igényeidet.

Mint minden évben, a biztosítások megkötésének utolsó határideje május 31. Nézd meg a 2024-es növénybiztosítási határidőket.

Nézd meg a konkrét díjakat, kalkulálj most!

Ha kérdésed van, vagy segítségre van szükséged a növénybiztosítással vagy a kedvezményekkel kapcsolatban, hívd munkatársunkat a +36 1 766 45 33 – os számon!