Májusban indul a viharszezon

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján idén májusban sem árt felkészülni, mert ebben a hónapban történik a legtöbb viharkár.

Májusban indul a viharszezon

Míg a 2022-es esztendő a történelmi aszály éve volt, addig 2023 a heves viharokról vált emlékezetessé. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján idén májusban sem árt felkészülni, mert - több év kárbejelentései alapján - ebben a hónapban átlagosan háromszor annyi viharkár történik, mint az év többi hónapjában. 

A klímaváltozás előrehaladásával együtt a viharok gyakorisága és intenzitása is nő, a tapasztalat azt mutatja, hogy egyre kiszámíthatatlanabbá válik az időjárás és a szupercellák és a "sima" viharok is egyre nagyobb károkat okoznak.

Az Időkép tudósításaiban az elmúlt három évben rendre megjelent, hogy menetrendszerűen zivatarok, felhőszakadásszerű esők és a borsó nagyságú jégesők érkeztek májusban, melyek nagy mértékben veszélyeztették a gazdálkodók eredményeit.

Mi számít viharkárnak?

  • a kalászosoknál és a repcénél szemkiverést, kalászletörést illetve becőletörést okoz, valamint az állomány oly mértékű megdőlését okozza, mely a termény betakarítását lehetetlenné teszi;
  • az ültetvények esetében termésleverést okoz;
  • kapás kultúrák esetében oly mértékű megdőlést, tányér-, vagy csőletörést okoz, mely a termény betakarítását lehetetlenné teszi.

Köss biztosítást jég és viharkárok ellen

Mivel sok helyen hetekkel előrébb vannak a növények növekedésben, így korábbra tevődött az az időszak, amikor már vihar- vagy jégkár érheti őket, így a biztosítás hiánya nagy kockázatot jelent számodra.

💡
Egy adott növény teljes területét biztosítani kell, hogy védelmed legyen jég és viharkárok ellen.

Egységes Kérelemmel gyorsabban köthetsz

Kevesen tudják, de az Agrisk portálján az Egységes Kérelem PDF dokumentuma használható villámgyors növénybiztosítás kalkuláció készítésére és a szerződés megkötésére is. Ehhez csak töltsd fel a legfrissebb és eredeti PDF dokumentumod és rendszerünk kiolvassa a növényeid, területeid és blokkazonosítóid is.

⚠️
Jó tudni: A tudomásodra jutást követő két munkanapon belül meg kell tenned a viharkár bejelentését az Agrisk felé.